Beste ouders,
Twee jaar geleden zijn we gestart met een andere manier van organiseren in teams die nauw samenwerken en samen een aanbod realiseren voor alle leerlingen binnen het team. De ervaringen tot nu toe zijn positief, hoewel we ons ook realiseren dat het de nodige inspanning heeft gekost. De conclusie is dat wij niet meer terug willen naar de geisoleerde klassikale manier van werken.
Wat heeft het ons opgeleverd:
* Nauwere samenwerking tussen collega’s en een doordachte afstemming van het aanbod;
* Leerkrachten die zelfstandigheid bevorderen
* Leerlingen die zelfstandiger zijn en die zichzelf kunnen leiden en sturen in hun eigen leren en spelen.
* Leerlingen die vanzelfsprekender samenwerken met andere leerlingen in hun team
* Leerlingen die de leerkrachten en leerlingbegeleiders binnen het team allemaal kennen en hulp durven vragen.
* Een breder aanbod voor alle leerlingen.
Wat voor ouders nog niet altijd vanzelfsprekend is maar voor ons en de leerlingen steeds meer, is dat de traditionele indeling in groepen minder belangrijk geworden is. Bij het werken in teams is het doel dat leerlingen het goed met elkaar kunnen vinden en goed kunnen samenwerken binnen dat team. Daarnaast moet elke leerling terug kunnen vallen op een eigen leerkracht in een basisgroep. Het is alleen niet meer vanzelfsprekend dat die groep hetzelfde is als het jaar daarvoor. Leerlingen kennen elkaar al in het groepsdoorbrekend werken waar ze samen een grote groep vormen. Dat geeft ruimte om de indeling aan te passen aan aantallen leerlingen en aanbod.
Bij het realiseren van de formatie in het nieuwe schooljaar is dat ons uitgangspunt.
In dit kwartaal gaan we individueel en samen nadenken en in gesprek over de manier waarop we dit uitgangspunt vorm gaan geven. Uitgangspunt is dat we kiezen voor een formatie die de komende jaren stabiliteit kan brengen in de samenwerking en het aanbod.